המדע מאחורי הטבק (צילום: Bigstock)

מה בכלל ההבדל בין עישון לחימום טבק?

פחות או יותר כמו ההבדל בין עשן הנפלט ממדורה, לאדים העולים מקומקום. כן, ההבדלים עד כדי כך גדולים. המדע מאחורי הטבק

עד לפני כמה שנים – ולאורך רוב ההיסטוריה האנושית – צריכת טבק התאפשרה במרבית המקרים בצורה אחת בלבד: הבערתו לרוב בסיגריה או במקטרת ושאיפת העשן הנפלט ממנו. אבל המהפכה הטכנולוגית של המאה ה-21 לא פסחה גם על התחום הזה ודרך חדשה נולדה לצריכת טבק. אז מה ההבדל בין חימום טבק לעישון כמו פעם? כשמסתכלים מהצד, עשן הסיגריות ואדי הטבק נראים דומים אבל ההבדלים ביניהם גדולים מאוד. פחות או יותר כמו ההבדל בין עשן הנפלט ממדורה, לאדים העולים מקומקום.

לפי ארגון הבריאות העולמי, יש כיום בעולם כ-1.1 מיליארד מעשנים – מספר שצפוי להישאר יציב פחות או יותר בעשור הקרוב. ממשלות ברחבי העולם – מניו-זילנד ועד קזחסטן – מנסות לקדם צעדי חקיקה כדי לקדם את צמצום כמות המעשנים. אחת השיטות שזוכות להכרה מסביב לעולם היא מעבר לאלטרנטיבות.

אז מה קורה בדיוק כשמדליקים סיגריה?

למרות שהניקוטין נתפס בעיני רבים כאחראי העיקרי לסכנות העישון, בפועל גורם הסיכון העיקרי למעשנים הוא לא הניקוטין אלא כימיקלים רעילים המקושרים בעיקר לבעירת הטבק. כשמעשנים – ולמעשה מבעירים את הטבק – הטבק נשרף בטמפרטורה גבוהה של כ-900 מעלות צלזיוס. העשן הוא תוצאה של הבעירה שמייצרת אלפי כימיקלים חדשים, כ-100 מתוכם הוכרו על ידי ארגוני בריאות כמו מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) כמזיקים או כבעלי פוטנציאל להזיק. בנוסף, הבעירה מייצרת חלקיקים מוצקים בכמות גבוהה הרבה יותר מזו המצויה באוויר סביבנו בדרך כלל.

ומה קורה כשרק מחממים את הטבק?

בחימום טבק, הטמפרטורה נמוכה משמעותית – כ-300 מעלות צלזיוס, למשל, ב-IQOS (גילוי נאות: חברת פיליפ מוריס היא הבעלים של אתר Whatsnext) – מה שגורם לשחרור אדי טבק ולא עשן.

מוצרים לחימום טבק מורכבים משני חלקים עיקריים: יחידת הטבק שמכילה טבק המיוצר מאבקת טבק, ויחידת החימום שמחממת את הטבק בצורה מדויקת. הטמפרטורה, ב-IQOS לדוגמה, נשלטת על-ידי בקר שמפסיק את פעולת החימום כשהטבק מגיע ל-350 מעלות צלזיוס – הרבה מתחת לחום הנדרש כדי לשרוף את הטבק.

שריפת טבק משפיעה גם על איכות האוויר שבחדר. עם זאת, כשמודדים את איכות האוויר בחדר עם אדי טבק מחומם (על ידי IQOS למשל), מגלים שבחימום טבק כמעט כל הכימיקלים מופחתים לרמות כאלה שלא ניתן להבדיל בין האוויר בחדר לחדר ריק מאנשים, ושאר הכימיקלים מצויים ברמות נמוכות הרבה מתחת לרף איכות האוויר שנקבע על ידי האיחוד האירופי.

ההבדל בכמות הכימיקלים הנפלטים (צילום: פיליפ מוריס אינטרנשיונל)

בלי ריח, בלי אפר, בלי כתמים

מעבר להבדלים הכימיים המתרחשים בעת בעירת טבק לעומת חימום של טבק – יש יתרונות נוספים למוצרים ללא עשן לעומת סיגריה או מקטרת. כשמבעירים את הטבק, החום שורף במקרים רבים בשפתיים ובגרון, העשן צורב כשהוא חודר לעיניים והבגדים מתמלאים באפר.

צרה נוספת של עשן הסיגריות היא הריח, שנוטה להישאר בחלל סגור זמן רב ואף באופן קבוע.

במוצר לחימום טבק, אין כמובן אפר – כי הטבק לא נשרף ולמרות שהטעם של הטבק נשמר בחימום, נפלטים הרבה פחות חומרים כימיים שנוצרים בתהליך הבעירה בסיגריה. ריח אדי הטבק הרבה פחות חזק מריח העשן, והאדים מתפוגגים הרבה יותר מהר, כך שהרבה פחות ריח נדבר לווילונות או לריפוד של האוטו.