למה אנחנו הורסים לעצמנו את חוש הטעם? (צילום: Bigstock)

הגיע הזמן להפסיק להתעלל בחוש הטעם שלנו

פעולות שגרתיות תמימות לכאורה משפיעות משמעותית על בלוטות הטעם שלנו, מובילות לטשטוש החושים ולפגיעה בהנאה שלנו ממזון. החדשות הטובות: זה הפיך

רובנו נהנים להתענג על המנות האהובות עלינו, ולשקוע לתוך הניחוחות במסעדה או מעל הכיריים במטבח. אז למה כל כך הרבה אנשים מתעקשים להרוס לעצמם את החוויה?

הסבר קצר: חושי הטעם והריח מחוברים זה לזה – אלה החושים הראשונים שהתפתחו והם מעניקים לנו מידע חיוני על סביבתנו. כשאנחנו מכניסים אוכל לפה משתחררים מתוכו חומרי ריח (המכונים ״ריחניים״) וחומרי טעם (המכונים ״טעמנים״). החומרים האלה מגיעים לחלל האף מתוך הלוע והנחיריים, שם הם נקשרים לקולטנים מיוחדים שמעבדים את המידע ומעבירים אותו למוח. לקולטני הטעם צורה דומה לבצל והם מכונים "פקעיות טעם". כל קולטן מכיל 50-100 תאי טעם ובכל סנטימטר רבוע בלשון שלנו יש כ-100-400 פקעיות טעם, תלוי ברגישות הלשון של כל אחד. זו גם הסיבה שההנאה שלנו ממאכלים נפגעת כשאנחנו מצוננים – האף לא מצליח לשדר למוח את הריח ואנחנו נסמכים רק על חוש הטעם.

יש חמישה טעמים נפרדים המוכרים כיום: מתיקות, מרירות, מליחות, חמיצות ואוממי ((Umami הסופר-מלוח שהתגלה בשנים האחרונות. חריפות לא נכללת ברשימה, כי היא מבטאת תחושת צריבה על הלשון ולא טעם.

פגיעה בחוש הטעם משפיעה קודם על ההנאה שלנו ממאכלים ומשקאות. אנחנו רגישים פחות לארומה (הניחוח הייחודי שמאפשר לנו לזהות אוכל ושתייה) ומאכלים מוכרים ואהובים כבר לא טעימים לנו כמו פעם. כיום כמעט כולנו פוגעים בבלוטות הטעם שלנו על בסיס יומיומי ומשבשים את פעולתן הטבעית. החדשות הטובות הן שאנחנו יכולים להפסיק להרוס לעצמנו את החוויה אם רק נהיה מודעים לפעולות האלה, שמשפיעות לרעה על החושים שלנו:

  1. צריכת מונוסודיום גלוטמט (MSG)

טעם האוממי, שהזכרנו קודם, מבוסס כולו על מלח הנתרן של החומצה הגלאוטומית, או בפשטות: מונוסודים גלוטומט. משפר הטעם הדומיננטי נמצא במאכלים מעובדים רבים והוא הופק במקור מאצות ביפן. כיום MSG מיוצר תעשייתית בתהליך התססה של סוכר ועמילן באמצעות חיידקים מהונדסים גנטית. טעמו של המונוסודיום גלוטמט התעשייתי חזק עשרות מונים מהטעם המקורי של אצות הים.

התוצאה: הריכוז המוגזם של MSG במזון משבש את יכולת פקעיות הטעם שלנו לעבד באופן סדיר את המידע על סוג האוכל שאנחנו אוכלים, שכן הוא רחוק מטעמו הטבעי של אותו מזון. הדבר גורם לשיבוש גם בסף הגירוי הבסיסי של בלוטות הטעם שלנו, האוכל המעובד עתיר ה-MSG מרגיש לנו אמנם טעים, אבל הוא פוגם לנו בהנאה ממאכלים אחרים. לכן גרסאות ביתיות של מאכלים –  שהתרגלנו לקנות – מרגישות לנו לעתים תפלות.

אז מה עושים? פשוט תפחיתו במאכלים המכילים כמויות מוגזמות של מונוסודיום גלוטומט. בדרך זו תחנכו מחדש את בלוטות הטעם שלכם להתרגש שוב מטעמים טבעיים ולא רק ממאכלים עתירי מונוסודיום גלוטמט.

  1. תיבול מוגזם

אחרי שגילינו מה משבש לנו את חוש הטעם במזון המעובד, הגיע הזמן לטפל בגורם העיקרי לשיבוש פעילות פקעיות הטעם באוכל ביתי – תיבול יתר. בגלל שבלבלנו את בלוטות הטעם שלנו עם מונוסודיום גלוטמט והתרגלנו במשך שנים לטעמים תעשייתיים דומיננטיים ומוגברים, גם התבשילים שלנו זוכים לתוספות יתר של סוכר ומלח.

התוצאה: בגלל שהתיבול המוגזם מפצה על חוסר-הרגישות לטעמים שפיתחנו, התוצאה היא כדור שלג שגורם לסף הרגש שלנו לעלות כל הזמן. ככל שנרגיל את בלוטות הטעם לכמויות גדולות יותר של מלח וסוכר, כך נצטרך להגדיל אותם שוב כדי ליהנות מהאוכל. תיבול מוגזם מוביל לאכילת יתר בגלל עליית רמת הסוכר בגופנו וצריכה מוגזמת של מלח מעוררת תיאבון גם אם הגענו כבר לתחושת שובע.

אז מה עושים? כמו במקרה של עודף MSG בתפריט שלנו, חשוב להקפיד על מינונים סבירים של סוכר ומלח במזון שאנחנו מכינים בזמן הבישול, וכן בכמות שאנחנו ממליחים את האוכל בצלחת.

  1. עישון סיגריות

לעישון סיגריות יש חסרונות רבים, אחד מהם הוא הקהיה של החושים שלנו. מחקרים מראים שמעשנים נדרשים לגירוי חזק יותר לעומת לא-מעשנים על מנת לחוש באותו טעם או ריח. הטבק נשרף בטמפרטורה של 900 מעלות צלזיוס, והעשן הוא תוצאה של הבעירה. בתהליך החמצון נוצרים אלפי כימיקלים חדשים שונים מאלה שנשרפו במקור. הכימיקלים הרעילים משנים את מבנה פקעיות הטעם והופכים אותן לשטוחות יותר.

התוצאה: יעילותן של הפקעיות נפגמת משמעותית ונרשמת ירידה משמעותית ביכולת שלהן להעביר למוח את המסרים החשמליים שמגבירים את ההנאה מהאוכל. הכימיקלים הנפלטים מעשן הסיגריות פוגעים גם בהתחדשות קולטני הריח, פוגעים בעצבים שמעבירים את האותות למוח ואפילו מביאים לירידה בכמות הרוק בפה והריר באף, מה שגורם להפחתה ברגישות לטעמים.

אז מה עושים? החדשות הטובות הן שחושי הטעם והריח מתחדדים חזרה. לאחר כמה ימים בלי סיגריות, היכולת להריח ולחוש את מלוא הטעמים של האוכל מתחילה לחזור בהדרגה לרמה שהייתה לפני העישון.

  1. צריכת אלכוהול מופרזת

אלכוהול משתייך לקבוצת הסמים המרגיעים והמרדימים. צריכה מופרזת שלו מובילה לדיכוי של מערכת העצבים ופוגעת בתקשורת העצבית ובתפקוד המוח.

התוצאה: לאורך זמן פגיעת האלכוהול שוחקת את קצוות העצבים ופוגעת במעבר של אותות מהקולטנים באף ובפה למוח. טעמים וריחות של מאכלים ומשקאות לא מתורגמים בצורה אופטימלית ופוגמים בהנאה שלנו מהם.

אז מה עושים? שותים במידה, ואם מתחילים לחוש פגיעה בטעמים מצמצמים עוד יותר את צריכת המשקאות האלכוהוליים.