עשו ואל תעשו: כך תעצבו בחוכמה את ריחות הבית

טימין ואורן לסלון, לימון למטבח, לבנדר לחדר השינה: איך משפיעים הריחות השונים על מצב הרוח שלנו וממה רצוי להימנע? המדריך השלם לניחוחות הבית

הבית שלנו הוא כנראה החלל הכי אינטימי בחיינו. זה המקום שבו אנחנו נרגעים בסוף יום עבודה ומרגישים בו הכי בטוחים. אנחנו מעצבים את הבתים שלנו בדמותנו ומקפידים על מראה הקירות, הריהוט והחפצים, אבל רובנו מזניחים דבר חשוב לא פחות שאנחנו לא נותנים עליו את הדעת: הריח.

הניחוחות שמקיפים אותנו מעוררים בנו זיכרונות ותחושות, וריחות נעימים יכולים גם לשפר את מצב הרוח, ולהעניק תחושת שלווה ורוגע. יש דרכים רבות להשפיע על הניחוחות העולים בבית, אבל איך מתאימים את הריח הנכון לכל חדר, ואיזו השפעה יש לריחות השונים? קבלו מדריך.

טימין לסלון, לבנדר לחדר השינה

ריחות מסוימים מוכרים כמעוררי תחושות מסוימות וכבעלי השפעה ייחודית. קבוצת הריחות הלימוניים נחשבים כריחות מומלצים למטבח בגלל היכולת שלהם לנטרל ריחות אחרים ופחות נעימים. הטימין, האורן והאזוב התרבותי, למשל, ידועים כמעוררי שיחה ולכן נעדיף למקם את הניחוחות שלהם באזור הסלון. ניחוח הלבנדר ידוע כמרגיע ולכן הוא המתאים ביותר לחדר השינה. בקיץ, הריחות הרעננים של פירות ההדר והברגמוט הם הבחירה האולטימטיבית לפיזור בחדרים השונים בבית.

בדיוק כמו שמתאימים רהיטים לחללים השונים, עלינו להתחשב בסוג החלל גם כשזה מגיע לניחוחות. כלל האצבע הוא להימנע מריחות דומיננטיים מדי שמשתלטים על החדר ומריחות חלשים מדי שמתפוגגים במהירות. המטרה היא לייצר גוון של ריח נעים וקליל בחדר ולא תחושה של כבדות או מחנק.

להפוך כל נר פשוט – לריחני

יש כיום שיטות רבות להפצת ונטרול ניחוחות כמו נרות ריחניים, קטורת, שמנים ארומטיים, מטהרי אוויר, מפיצי ריח, מטהרי אוויר חשמליים, תערובות פרחים ועוד. כל מפיץ ריח מתנהג קצת אחרת: חלק מחזיקים מעמד זמן רב ומפיצים ריחות עדינים וחלק מפיצים ריחות עזים לזמן קצר יחסית.

לנרות הריחניים יש נטייה להשרות אווירה רגועה, והם גם אלמנט עיצובי נעים בחלל החדר. לעומת זאת קטורת, המפיצה עשן, עלולה ליצור ריח חזק מדי ותחושת כבדות ולכן צריך להקפיד על מינון נמוך ואוורור החלל.

גם זרי פרחים מפיצים ריח מרענן, בנוסף לצבע שהם מוסיפים לחדר – אבל לאורך זמן, קניית זרי פרחים עלולה להיות הוצאה כבדה. אפשרות עדינה נוספת היא שימוש בעשבי תבלין יבשים: הכניסו נר חימום קטן לקערה עם עשבי תבלין יבשים כמו לבנדר, עלי ורדים או רוזמרין וברגע שתדליקו את הנר עשבי התבלין יפיקו ריחות עדינים ונעימים שימלאו את החלל.

טיפ נוסף הוא להשאיר את צנצנות מלחי האמבט או הפילינג פתוחות לאחר המקלחת כדי שימשיכו להפיץ ריחות נעימים. וכדי ליצור אשליה של ניקיון אפשר להתיז מעט מנוזל מרכך הכביסה על הווילונות והמצעים.

כשמדליקים קטורת, חשוב לאוורר את החלל. (צילום: Bigstock)

דע את האויב: סיגריות, עובש וביצים קשות

כל המאמץ לשדרג את הניחוחות של הבית לא יהיה משתלם אם אנחנו ממשיכים לבצע במקביל פעולות שמשפיעות לרעה על ריח הבית – מהן כדאי להימנע ככל הניתן. כי גם אם בסופו של דבר לא נטרח לבחור ניחוח שונה לכל חדר, מומלץ להרחיק מהבית ריחות רעים המעוררים תחושות שליליות.

שני גורמים משמעותיים שמשפיעים לרעה על הריחות בבית הם חוסר סדר וניקיון, ועישון. לעשן הסיגריות יש נטייה להישאר בחלל סגור זמן רב ואף באופן קבוע. בעישון, מולקולות העשן נלכדות בסיבי הווילונות וריפוד הרהיטים ויוצרות אפקט ציפוי שלוכד את הריח. כל סיגריה תורמת עוד שכבת ציפוי של כימיקלים שיכולים להיצמד לכל משטח כמעט. סיגריות גם מכילות זפת שמגביר משמעותית את הריח הרע שנפלט מהן.

חשוב להקפיד גם לא להשאיר שקית זבל פתוחה בפח, או שאריות אוכל בצלחות בכיור וברחבי הבית. גם בחורף, מומלץ לאוורר מדי פעם את החללים השונים – ואם אפשר, לפתוח חלונות באזורים שונים כדי ליצור מנהרת רוח שתסלק מהבית ריחות רעים.

גורם נוסף לריח רע בבית הוא עובש ולכן מומלץ לוודא שאין רטיבות בארונות המטבח או בארונות הבגדים. גורם חשוב נוסף לריחות עזים הוא הבישול. ריחות של תבשילים ומאפים עשויים להיות נעימים אבל הם דומיננטיים מאוד ונוטים להשתלט על הבית. ריחות בישול לא נעימים – כמו ביצים קשות, כרוב ועוד – עלולים להכביד על יושבי הבית ולכן מומלץ לאוורר את המטבח ואת החללים הסמוכים בזמן הבישול.

טיפ: הדליקו נר בקערה עם עשבי תיבול מיובשים. (צילום: Bigstock)